• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلاة المسافر (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف شیخ محمد حسین اصفهانی، فقیه و اصولی بزرگ، از علمای شیعه در آغاز قرن چهاردهم هجری و مشهور به کمپانی و متوفای سال ۱۳۶۱ هجری قمری است.



مؤلف در این کتاب به بررسی احکام مسافر و شرائط قصر و اتمام پرداخته است.


مؤلف در این کتاب به سبکی مجتهدانه و به شیوه فقه استدلالی به بررسی احکام نماز مسافر می‌پردازد. وی در آغاز کتاب می‌فرماید: «کلام در نماز مسافر، گاهی از جهت شرائط قصر و گاهی از جهت احکام آن است. پس ما در دو مقام بحث داریم. مقام اول در شرائط قصر. شرائط قصر مختلف است زیرا برخی از آنها شرط حدوث قصر است مانند مسافت و برخی شرط بقاء قصر است مانند استمرار قصد. و برخی شرط حدوث و بقاء است مانند اباحه سفر». مؤلف در این کتاب به سبکی علمی و دقیق به بررسی احکام فقهی نماز مسافر می‌پردازد.


این کتاب اثری ارزشمند برای بحث و تحقیق در احکام نماز مسافر می‌باشد. ارزش و اعتبار کتاب به خاطر نویسنده گران قدر و دانشمند آن است. مؤلف این کتاب از دانشمندان بزرگ شیعه در قرن اخیر و از شاگردان برجسته آخوند خراسانی می‌باشد. این کتاب به طلاب درسهای خارج فقه توصیه می‌گردد.


مؤلف در این کتاب به مباحث زیر اشاره دارد: شرائط قصر، قصد مسافت، تحقیق مسافت، شمول هشت فرسخ بر امتدادی و تلفیقی، ادله عدم اعتبار رجوع در یوم، ادله اعتبار رجوع در یوم، نظر علمای عامه، نظر شیخ صدوق ، فرقی میان استقامت و استداره نیست، اگر شهری دو مسیر داشته باشد که یکی مسافت باشد، ثبوت مسافت، وجوب فحص بر شاک در مسافت، شاک در مسافت در فرض عدم طریق، احکام قصد مسافت و مباحث فراوان دیگر. این کتاب در ۱۷۹ صفحه آمده است.


مؤلف در پایان کتاب می‌فرماید: هذا آخر ما اردنا ایراده فیما یتعلق بصلاة المسافر ۲۰ جمادی الآخرة ۱۳۵۹». یعنی این پایان مطالبی بود که ما در مبحث نماز مسافر ایراد کردیم و تاریخ پایان نگارش این کتاب ۲۰ جمادی الثانی سال ۱۳۵۹ هجری قمری می‌باشد». این تاریخ ۲ سال قبل از وفات مؤلف می‌باشد. یعنی در اوج شکوفایی علمی مؤلف.


سید محمد حسین جلالی مؤلف کتاب فهرس التراث جلد ۲، ص۳۵۸ در ضمن معرفی آثار گرانبهای شیخ محمد حسین اصفهانی معروف به کمپانی می‌فرماید: «من آثاره بحوث فی الفقه و هی بحوث فی صلاة الجماعة و المسافر و الاجارة، قامت بطبعها مؤسسة النشر الاسلامی بقم: سنة ۱۴۰۹ ه». یعنی از آثار ایشان کتاب بحوث فی الفقه می‌باشد. مؤسسه انتشارات اسلامی در شهر قم آنرا به چاپ رسانده است. تاریخ نشر آن سال ۱۴۰۹ هجری قمری می‌باشد.
[۱] فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی جلالی، ج۲، ص۳۵۸.



چاپ حاضر در برنامه به همراه کتاب بحوث فی الفقه به چاپ رسیده است. این کتاب توسط گروه محققین مؤسسه انتشارات اسلامی تحقیق شده است. این کتاب در یک جلد، در قطع وزیری، به زبان عربی و در شهر مقدس قم به چاپ رسیده است. تاریخ نشر آن سال ۱۴۰۹ هجری قمری و ناشر آن انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم می‌باشد.


۱. فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی جلالی، ج۲، ص۳۵۸.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار