• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صحیفة المهدی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



صحیفه امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف اثر جواد قیومی اصفهانی می‌باشد. اثر، مجموعه دعاها، زیارات و سخنان امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است.



نویسنده هدف خود از جمع آوری و ترجمه دعاها، زیارات و سخنان را، تلاش هر چند ناچیز در جهت شناساندن هر چه بیشتر آن حضرت ذکر و آرزو می‌کند که تحفه‌ای باشد، درویشانه به پیشگاه سلیمان زمانه. نویسنده در مقدمه خود تاریخ اثر را یکم تیرماه ۱۳۷۳ ش رقم زده است.


دعا اگر از حد لقلقه زبان بگذرد و دل با زبان هماهنگی کند و روح انسان به اهتزاز در آید، یک روحانیت بسیار عالی دارد. مثل این است که انسان خود را غرق در نور می‌بیند، شرافت گوهر انسانیت را در آن وقت احساس می‌کند. اولیای خدا هیچ چیزی را به اندازه دعا خوش نداشتند، همه خواهش‌ها و آرزوهای دل خود را با محبوب واقعی در میان می‌گذاشتند و بیش از آن اندازه که به مطلوب‌های خود اهمیت می‌دادند، به خود طلب و راز و نیاز اهمیت می‌دادند. علاوه بر این یکی از راه‌های وصول به معارف الهی می‌باشد، زیرا توسط هدایت گران مکتب وحی، این گونه معارف از طریق دعا انشاء شده است. نویسنده در این اثر با استناد جوامع و ماخذ روایی و گردآوری دعاها، زیارات و سخنان منتسب به امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و سازماندهی آن‌ها در دو فصل در راستای این اهداف گام برداشته است.
شیوه نگارش مولف بدین صورتست که متن دعاها، زیارات و سخنان را به زبان عربی در یک طرف و ترجمه آن را در مقابل آن آورده است و برای هر کدام از آن‌ها عنوان را در بالای صفحه درج نموده است و عاری از هر گونه دخل و تصرف می‌باشد.


گردآورنده پس از مقدمه کوتاهی درباره امام مهدی علیه‌السّلام ، غیبت ایشان و تکالیف شیعیان در آن زمان در فصل اول طی ده بخش دعاهایی از امام زمان علیه‌السّلام را در ستایش خداوند، صلوات بر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و خاندانش، طلب حاجت و رفع سختی‌ها، در زوال اندوه‌ها و اجابت خواسته‌ها، ادعیه ایشان در ماه رجب و رمضان و در آخر ادعیه آن حضرت در زیارات می‌آورد.
فصل دوم، گزیده‌ای از سخنان امام در خصوص توصیف خودشان و حجت‌های خداوند، در مورد عدم طلب معرفت الهی از غیر امامان علیه‌السّلام ، در مورد کسانی که او را انکار می‌کنند، در خصوص غیبت خویش، چگونگی بهره مند شدن مردم از ایشان و علت تاخیر ظهور می‌باشد.
فصل سوم، اشعاری در مدح امام زمان علیه‌السّلام از عالمان شیعه ؛ از جمله: کمپانی، فیض کاشانی و لطف الله صافی که سروده شده، آمده است.


اثر، فاقد هر گونه پاورقی می‌باشد، زیرا مولف در فصل دعاها که ۴۴ مورد و در فصل سخنان که تعداد آن‌ها ۴۰ مورد است با شماره گذاری آن‌ها در صفحات پایانی با ترتیب دادن دو فهرست به ذکر منابع ادعیه و احادیث به طور کامل اقدام نموده است.
فهرست مطالب در آخر اثر آمده است.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار