سال 638 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۶۳۸ هجری قمری، سی و هشتمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با
سال ۶۱۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: نزاع میان پادشاهان
ایوبی و درخواست کمک از
صلیبیان، شورش مسلمانان بر ضد
ملک صالح اسماعیل، تسلیم
قدس و دیگر موارد توافق به صلیبیان، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور دیگر مانند:
ابن عربی و ... .
- چیرگی ملک نجم الدین ایوب بن ملک کامل بر سلطنت و درآوردن حکومت را از چنگ برادرش ملک عادل ثانی و قتل او، موجب انتقام عمویش ملک صالح اسماعیل ابن ملک عادل (اول) حاکم دمشق شد. او نیز عمر بن ملک صالح نجم الدین را دستگیر و در برج قلعه دمشق زندانی کرد که در همانجا مرد.
- ملک صالح نجم الدین سپاهی را برای نبرد با عمویش ملک صالح اسماعیل آماده ساخت. ملک صالح اسماعیل با برادرزادهاش ملک ناصر داود بن ملک عیسی حاکم کرک و ملک منصور ابراهیم بن شیرکوه ثانی حاکم حمص هم پیمان شدند.
- صلیبیان درخواست ملک صالح نجم الدین را رد کردند و به درخواست ملک صالح اسماعیل پاسخ مثبت دادند؛ زیرا به آنان وعده داده بود در صورت پیروزی و چیرگی بر مصر، بیت المقدس را به آنان بدهد و حکومت صلیبیان را به همان صورت که پیش از نبرد حطین بود، بازگرداند و مقداری از مصر را به آنان ببخشد، هرگاه بر ملک صالح نجم الدین و پادشاه مصر غلبه یابد.
- واگذاری بیت المقدس به صلیبیان از طرف ملک صالح اسماعیل و دیگر توافقات با ایشان، کینه جهان اسلام را در مصر و شام برانگیخت و شیخ شافعیان، امام عزعبدالسلام، کار او را محکوم کرد و در خطبه نماز جمعه مسجد اموی برایش دعا نکرد؛ ازاین رو طرد شد و به ملک صالح نجم الدین پناه برد و وی او را به قضاوت مصر گمارد.
- صلیبیان بیت المقدس، طبریه و عسقلان را مطابق با قرارداد پیمان با ملک صالح اسماعیل دریافت کردند.
- صلیبیان با سپاهی به کمک ملک صالح اسماعیل رفتند. آنان وارد دمشق و مسلح شدند و دو هم پیمان دیگر، یعنی ملک ناصر داود و ملک منصور ابراهیم شیرکوه (ثانی) حاکم حمص هم به او پیوستند. ملک صالح نجم الدین سپاهی از مصریان را فرماندهی میکرد و خوارزمیانی که پس از حمله مغولان به سرزمین شان وارد دمشق شده بودند، به او پیوستند و هر دو طرف در جایی نزدیکی غزه روبه روی هم قرار گرفتند و آنچه انتظارش نمیرفت اتفاق افتاد؛ زیرا سپاه شام از جایگاه خود بیرون آمدند و به مصریان پیوستند و همراه آنان جنگیدند و صلیبیان متحمل شکست سختی شدند؛ بسیاری از آنان کشته و بسیاری اسیر شدند.
- لشکرکشی داوطلبان انگلیسی به فرماندهی ریچارد کور نوالی، برادر هانری سوم پادشاه انگلستان که در سال ۱۲۴۰م به عکا رسید و به مستحکم سازی عسقلان پرداخت و ملک صالح نجم الدین ایوب حق صلیبیان را در مالکیت منطقه الجلیل، علاوه بر بیت المقدس و عسقلان به رسمیت شناخت و ریچارد به دستاورد خود بسنده کرد و از راه دریا به دیار خود بازگشت.
• ابن عربی.
• جوبری.
• حرّالی.
• مکزون سنجاری.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۳۳۲.