• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 502 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۰۲ هجری قمری، دومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۴۸۷ هجری شمسی است. در این سال، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ازدواج خلیفه عباسی با خواهر محمد سلجوقی، درگیری میان باطنیان و بنی منقذ، ترور قاضیان اصفهان و نیشابور و آمل به دست باطنیان، تمرد جاولی سقاو امیر موصل از حاکم سلجوقی عراق، تأسیس حکومت همدانیان در صنعا، برقراری صلح میان اهل سنت و شیعیان، هجوم صلیبیان به برخی شهرها و تسلط بر غزه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: راغب اصفهانی و ... .



- مستظهر باللّه، خلیفه عباسی با خواهر محمد سلجوقی، حاکم عراق با کابینی به مبلغ صدهزار دینار ازدواج کرد.
- مستظهر، خلیفه عباسی، علی بن نصر بن جهور را به وزارت برگزید.
- ابراهیم بن سقمان بن ارتق، فرمانروای قلعه کیفا و آمد، درگذشت و برادرش رکن الدین داوود جانشین او شد.
- باطنیان اسماعیلی مذهب می‌کوشند بر قلعه شیزر تسلط یابند و در غیاب بنی منقذ ـ مالکان قلعه ـ بر آن یورش می‌برند؛ ولی بنی منقذ خود را به آنان می‌رسانند و آنان را از قلعه بیرون می‌کنند و از دو طرف، بسیاری کشته می‌شوند.
- باطنیان، عبیداللّه بن علی خطیبی قاضی اصفهان، صاعد بن محمد ابوالعلاء بخاری قاضی نیشابور و عبدالواحد بن اسماعیل رویانی، قاضی آمل را ترور می‌کنند.
- جاولی سقاو، امیر موصل از فرمان محمد بن ملک شاه، سلطان سلجوقی سرپیچی کرد و از کمک مالی و نیروی انسانی به وی خودداری ورزید. سلطان محمد بن ملک شاه سپاهی به فرماندهی شرف الدین مودود بن التونکین به همراهی آق سنقر و دیگر امیران شهرها سوی او روانه کرد. جاولی مجبور به ترک موصل شد و پس از آشوب‌های بسیار قصد اصفهان، پایتخت سلطان کرد و کفن به دست، به حالت تسلیم وارد اصفهان شد و سلطان او را عفو کرد و بر ولایت فارس گمارد. مردم فارس از او ستم‌های بسیاری دیدند و سرانجام در سال ۵۱۰ق درگذشت.
- شیعیان و اهل سنت توافق می‌کنند که سنّیان متعرض زائران امام موسی کاظم (علیه‌السلام) و شیعیان متعرض زائران مصعب بن زبیر نشوند.
- تأسیس حکومت همدانیان در صنعا به رهبری عبداللّه بن حاتم بن غشیم همدانی و استمرار آن تا سال ۵۵۹ق که ایوبیان بر صنعا چیرگی یافتند.


- چیرگی صلیبیان بر چند شهر مانند غزه و هجوم به شهرهای دیگر.
- صلیبیان می کوشند بر طبریه تسلط یابند؛ ولی طغتکین، حاکم دمشق به دفع آنان می پردازد و پس از یک درگیری، سردار جنگ صلیبیان به اسارت در می‌آید. او را به دمشق می برند و می‌کشند.


ابن خازن ابوالفوارس.
• خطیب تبریزی.
• راغب اصفهانی.
• عبدالواحد رویانی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۷۸.





جعبه ابزار