• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 448 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و چهل و هشت هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: ازدواج خلیفه عباسی القائم بامرالله با شاهزاده سلجوقی، طرفداری بساسیری از فاطمیان، قحطی و وبا در عراق، شام، حجاز و مصر، گسترش دولت سلجوقیان، انتصاب ابراهیم اینال به امیری موصل، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن زرعه و ... .



- خلیفه القائم بامرالله با خدیجه خاتون، دختر داوود بیگ، برادر طغرل بیگ ازدواج می‌کند و یک صدهزار دینار، مهریه او می سازد. خلیفه بر اهل ذمه محتسبی می‌گمارد که آنان را به پوشیدن لباس‌ها و عمامه‌های رنگی وادارد. خدیجه خاتون، همسر خلیفه، محتسب را از انجام این کار باز می‌دارد.
- بساسیری پس از حمله طغرل بیگ به موصل می‌گریزد و در رحبه ماندگار می‌شود و به مستنصر فاطمی نامه نوشته، او را به اشغال عراق دعوت می کند. مستنصر فرمانداری رحبه و نیابت خود را در آن جا به او می‌دهد تا برای کاری که او خواسته آماده شود.
- طغرل بیگ برادرش ابراهیم اینال را بر موصل می‌گمارد.
- ابونصر کندری، وزیر طغرل بیگ در قبال خراجی به مبلغ سیصد هزار دینار در سال، ولایت بصره و اهواز را به هزار اسب، پسر بکیر بن عیاض کردی واگذاشته، دست او را باز می‌گذارد و اجازه می‌دهد که نام خود را نیز در خطبه بیاورد.
- پس از درگذشت امپراتوریس تئودورا، پسر خوانده او میخائیل ششم جانشین او شد، ولی به زودی برکنار و سردار اسحاق کومنین امپراتور شد. او نیز به دلیل سختی مسئولیت و سالخوردگی، چندان دوام نیاورد، لذا به نفع کنستانتین دوکاس که خود او را انتخاب کرده بود، کنار رفت و او کنستانتین دهم نام گرفت. - درگذشت امپراتور میخائیل ششم که در سال ۱۰۵۷م برکنار شد.
- گرسنگی و وبا در عراق، شام و حجاز و گسترش راهزنی.
- قحطی سخت در مصر.


- طغرل بیگ بر موصل، دیاربکر، منطقه سنجار، سپس بر آذربایجان و ارمنستان چیره می‌شود و سراسر کشور ایران از کرانه رود سیحون تا ساحل دریای سیاه و از سواحل دریای خوارزم تا دریای عمان را به زیر سلطه درمی‌آورد.
- خاندان‌های حاکم کوچک که بر این کشورها فرمان می‌راندند، متعهد می شوند به طغرل بیگ خراج بدهند و سر به فرمان او نهادند.


• ابن زرعه
ابن زهرون صابی
• تئودورا
فالی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۴۵۴.





جعبه ابزار