• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 400 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگیری فرمانروایان اموی بر سر خلافت و وقوع نبرد قنطیش و جنگ عقبةالبقر در اندلس، تأسیس دولت بنی ذی النون، انتصاب حسین بن طاهر وزّان به وزارت، ساخت مرکز علمی در مصر توسط الحاکم بامرالله فاطمی، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن جزار قیروانی و ... .



- بربرها و جوانان عامری برمحمدِ المهدی شوریده، سلیمان بن حکم بن سلیمان بن عبدالرحمان ناصر را به ولایت و سرپرستی خویش انتخاب کرده، خلافت را به او دادند و او را به المستعین بالله ملقب ساختند و در ازای دادن شهرهای ثغر اعلی به شانجه، پادشاه ناوار، از او در تهاجم به قرطبه و سرنگون ساختن محمد المهدی کمک گرفتند.
- محمدِ مهدی از سردار واضح، امیر شهر سالم و ثغراعلی کمک می‌خواهد و او نیز به محمد المهدی می‌پیوندد.
- پس از جنگ قنطیش، محمدِ المهدی از قرطبه خارج شد و در حالی که سردار واضح با او بود، به طلیطله رفته، از کنت ریمون بویل، امیر برشلونه برای پیروزی بر قرطبه یاری خواست. کنت، در مقابل عقب‌نشینی محمدِ المهدی از شهرهای سالم و ثغر اعلی و شرایط سنگین دیگر، با درخواست او موافقت می‌کند. محمدِالمهدی پس از نبرد عقبة‌البقر وارد قرطبه شد و مردم را برای عقب راندن مستعین، که بربرها کنارش بودند ، جمع کرده، خندقی گرداگرد قرطبه حفر کرد و پشت آن، بارویی برای جلوگیری از حمله مستعین به شهر بنا کرد.
- یعیش بن محمد بن یعیش، دولت «بنی ذی النون» را در طلیطله تأسیس کرد. این دولت تا سال ۴۷۸ ق و در زمان القادر بن یحیی بن اسماعیل بن مأمون، واپسین پادشاه این سلسله، با استیلای آلفونسوی ششم به پایان رسید.
- الحاکم بامرالله فاطمی پژوهشکده‌ای بنا نهاد و کتاب ها را به آن جا منتقل کرد و فقیهان در آن سکنی گزیدند.
- الحاکم بامرالله فاطمی وزیرش ابوالحسن علی بن الحسن مغربی را کشت و حسین بن طاهر وزّان را به وزارت برگزید.
- حسّان بن دغفل بن جراح، به جای پدرش دغفل، رهبر بنی جرّاح شد این رهبری تا سال ۵۰۰ق پایدار بود.


- لشکر محمد المهدی به فرماندهی سردار واضح با سپاه سلیمان مستعین در محلی به نام قنطیش نزدیک محل پیوند رودهای وادی الکبیر و ارملاط درگیر شدند و این درگیری با شکست سپاه مهدی پایان یافت.
- سپاه مهدی به فرماندهی واضح و لشکریان کنت ریمون بویلبه سوی قرطبه روان شدند. سلیمان مستعین برای رویارویی با لشکر آنان روانه شد و دو سپاه در عقبةالبقر درگیر شدند. این درگیری با شکست مستعین و بربرها پایان یافت و آن ها به جزیره خضرا عقب نشستند.


• ابن جزار قیروانی
ابن زیله
ابن عمیر یمنی
ابوجعفر الخازن
ایوب بن علی
ابوالفتح بستی
ابواحمد حسین موسوی
عثمان طرسوسی
طلیق مروانی
عبدالرحمان عامری
علی بن عیسی کحال
عمار موصلی
مریم شلبی
منتجب عانی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۶۶.





جعبه ابزار