• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 37 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۳۷ هجری قمری، سی‌ و هفتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وقوع جنگ صفین و رویارویی دو سپاه علی بن ابی‌طالب (علیه‌السّلام) و معاویه بن ابوسفیان در صفین و ماجرای حکمیت، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند مالک اشتر نخعی، خبّاب بن ارت و ... .



علی بن ابی‌طالب رد بیعت از اهل شام توسط معاویه و بازگرداندن عثمان بن حنیف را تمرّد معاویه علیه خود تلقی کرد و آماده نبرد با او شد. معاویه نیز خود را مهیای کارزار کرد.
• معاویه که غلبه علی بن ابی‌طالب را در نبرد مشاهده می‌کند، با راهنمایی عمرو بن عاص درخواست حکمیت می‌کند و علی تسلیم نظر سپاهیانش می‌شود و حکمیت را می‌پذیرد و ابوموسی اشعری را به نمایندگی از خود تعیین می‌کند. در نتیجه آتش‌بس برقرار می‌شود و امام علی (علیه‌السّلام) به کوفه بازگشته و در انتظار نتیجه حکمیت می‌ماند.
• جلسه حکمین در اذرج و موافقت آنان بر عزل معاویه و علی؛ هنگام اعلان نتیجه، ابوموسی نتیجه حکمیت را برای مردم بیان می‌کند، ولی عمرو علی را عزل و معاویه را ابقا می‌کند.
• اعتراض گروهی از سپاهیان علی بن ابی‌طالب به پذیرش حکمیت و خروج علیه او و رفتن آنان به حروراء و برگزیدن عبدالله بن وهب راسبی به فرماندهی خود.
• بروز اولین شکاف عقیدتی در اسلام.
کنستانتین سوم امپراتور روم، سپاهی را برای حمله به شام آماده می‌کند تا از اختلاف بین مسلمانان و درگیر بودنشان به نبرد داخلی استفاده کند. معاویه در مقابل پرداخت باج سالانه با او مصالحه می‌کند، ولی پس از تثبیت حکومتش از پرداخت آن سر باز می‌زند و نبرد با رومیان را از سر می‌گیرد.


جنگ صفین: رویارویی دو سپاه علی و معاویه در صفین، بر کرانه رود فرات و پایان نبرد با درخواست حکمیت.


مالک اشتر نخعی.
خبّاب بن ارت.
خزیمة بن ثابت انصاری.
عبدالله بن ابی‌سرح.
عبیدالله بن عمر بن خطاب.
عروة بن زید الخیل.
عمار بن یاسر.
قیس بن مکشوح.
محمد بن جعفر بن ابی‌طالب.
هاشم بن عتبة بن ابی‌وقاص.
یعلی بن امیّه.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۱۶۶.





جعبه ابزار