• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دیودور سیسیلی‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیودور سیسیلی تنها مورخ تاریخ جهان به زبان یونانی است.



دیودور سیسیلی مورخ هم عصر ژول سزار (۱۰۰- ۴۴ پ. م) و آگوست (۶۳ پ. م- ۱۴ م) و نویسنده‌ی کتابخانه تاریخی است. وی تنها مورخ تاریخ جهان به زبان یونانی است که بخش‌های نسبتا زیادی از تالیفش، پانزده کتاب از مجموع چهل کتابش؛ کتاب‌های اول تا پنجم که تاریخ افسانه‌ای بربرها و یونان را شامل می‌شوند و کتاب‌های یازدهم تا بیستم که رویدادهای بین سال‌های ۴۸۰ تا ۳۰۲ پ. م. جهان باستان را دربر دارند، به طور کامل بازمانده است.


سده ی دوم پیش از میلاد سده‌ی ظهور و پیدایش طبقه‌ی متوسط ثروتمند در شهرهای مختلف ایتالیا و سیسیل است. در قرن اول پ. م، آگوست با برقراری صلح و ثبات، نقش بسزایی در رونق و شکوفایی این طبقه داشت. در این دوران میل به فراگیری دانش نزد مردم این شهرها فزونی گرفت. دیودور در چنین دوره‌ای در شهر اژیریون چشم به جهان گشود. شهر اژیریون در سرزمین سیکول، درون سیسیل و در غرب اتنا واقع است. تنها اشاره‌ای که در تاریخ به این شهر شده، زاده شدن دیودور در آن است. از طرفی دیودور را نه اژیریونی، بلکه سیسیلی یا سیکولوسی خطاب می‌کنند؛ گویی زادگاه کوچکش شایستگی آن را ندارد که در برابر شهرهای بزرگتر، نامی از آن در تاریخ برده شود.
تاریخ دقیق تولد و مرگ دیودور معلوم نیست. وی احتمالا در سال ۹۰ پ. م به دنیا آمده است. این زمان تقریبی، از تاریخ سفر مطالعاتی‌اش به مصر در سال‌های ۵۷- ۵۶ پ. م استنتاج می‌شود. درباره‌ی تاریخ وفات او نیز می‌باید به حدس و گمان توسل جست. آخرین رویداد تاریخی که دیودور بدان اشاره کرده است، ایجاد مهاجرنشین رومی در تورومنیون (تائورمین) توسط اکتاویوس است که احتمالا به سال ۳۶ پ. م بازمی گردد. بر این اساس می‌توان گفت که وی تا حدود سال ۳۰ پ. م در قید حیات بوده است، زیرا در آن چه از اثرش بازمانده، هیچ اشاره‌ای به پیروزی اکتاویوس بر آنتوان در اکسیوم و پیامدهای سیاسی این رویداد نشده است. تنها منبع موثق درباره‌ی زندگی دیودور همان اندک اشاراتی است که او خود درباره ی زندگی‌اش به ما می‌گوید. دیودور در مقدمه‌ی عمومی اثرش
[۱] کتاب اول، فصل۱، بند۴.
بیان می‌کند که برای نگارش اثر بزرگ خویش سی سال وقت گذاشته، بسیار سفر کرده، بخش وسیعی از اروپا و آسیا را پیموده، در این راه رنج‌های فراوان کشیده و خطرات زیادی را از سر گذرانیده است. همچنین در بخش دیگری از همین مقدمه
[۲] کتاب اول، فصل۴، بند۳.
می‌نویسد که در روم سکنی گزید تا از منابعی که در این شهر وجود دارد، بهره جوید، غیر از این اطلاعات ناچیز، هیچ اطلاع دیگری درباره ی زندگی، تحصیلات، خاندان و اصل و نسب دیودور موجود نیست.


ایران و شرق باستان در کتابخانه تاریخی (کتاب)


۱. کتاب اول، فصل۱، بند۴.
۲. کتاب اول، فصل۴، بند۳.



نرم افزار تاریخ اسلامی ایران، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار