• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حاجز (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حاجز یا حواجز یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای مانع و موانع که حضرت علی (علیه‌السلام) در رابطه با مذمت عیب‌جویی از دیگران و استفاده از فرصت زندگی از این واژه استفاده نموده است.



حاجز یا حواجز به معنای مانع و موانع آمده است. چنان‌که گفته می‌شود: «حجزه: محلّ بند شلوار، اخذ بحجزته. (به او پناه برد).»


امام (صلوات‌الله‌علیه) درباره مذمت عیب‌جویی از دیگران فرموده است: ««وَ اِنَّمَا یَنْبَغِی لِاَهْلِ الْعِصْمَهِ وَ الْمَصْنُوعِ اِلَیْهِمْ فِی السَّلاَمَهِ اَنْ یَرْحَمُوا اَهْلَ الذُّنُوبِ وَ الْمَعْصِیَهِ وَ یَکُونَ الشُّکْرُ هُوَ الْغَالِبَ عَلَیْهِمْ وَ الْحَاجِزَ لَهُمْ عَنْهُمْ»؛ سزاوار است، آنها که از عیوبی پاکند و از گناه، سالم نگه داشته شده‌اند، به گنهکاران و اهل معصیت ترحم کنند، و شکر و سپاس خدا، چنان بر وجود آنان غلبه کند که آن‌ها را از عیب‌جویی و غیبت دیگران باز دارد.»
امام (علیه‌السلام) در مورد استفاده از فرصت زندگی می‌فرماید: ««وَ قُلُوبٍ رَائِدَهٍ لِاَرْزَاقِهَا فِی مُجَلِّلاَتِ نِعَمِهِ وَ مُوجِبَاتِ مِنَنِهِ وَ حَوَاجِزِ عَافِیَتِهِ»؛ و دل‌هایی که جوینده انواع روزی‌ها (و مواهب الهی) است و برای آن دقیقاً برنامه‌ریزی می‌کند، تا نعمت‌های فراگیر الهی و مواهب گوناگون او را به‌دست آورد، و از آن‌چه مانع عافیت و سلامت است، بپرهیزد.»


۱. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۹۷، خطبه۱۴۰.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۱۰، خطبه۸۳.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «واژه حاجز»، ص۲۵۳.    






جعبه ابزار