• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر المبین (کاشانی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تفسیر المبین اثـر نورالدین محمد (زنده در ۱۱۱۵ ق) فرزند شاه مرتضی بن محمد مؤمن بن مرتضی کاشانی، وی حفید برادر ملامحسن فیض کاشانی می‌باشد.



تـفـسـیر مورد بحث در یک مجلد به زبان فارسی و شیوه روائی و کلامی شامل تمام قرآن کریم از سوره الحمد لغایت الناس که مؤلف به معانی کلمات قرآن و تفسیر آنها پرداخته است. از‌ ایـن اثر نسخه مورخ ۱۲۷۴ ق در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی (شماره ۱۳۸۴) موجود است.


مـؤلـف تـفـسـیـرهای دیگری از خود باقی گذارده است بدین قرار:
۱) المعین فی تفسیر الکتاب الـمـبـیـن، در یک مجلد بزرگ به زبان عربی و شیوه روائی شامل تمام قرآن کریم تفسیری است مختصر به شیوه تفسیر سید عبداللّه شبر با استناد به روایات و احادیث ائمه اطهار (علیهم‌السّلام). مؤلف این اثر خویش را بدین جهت مختصر نگاشته تا برای کسی که هنگام قرائت قرآن میل دارد از مـعانی و تفسیر آیات اطلاع اجمالی حاصل نماید و بیشتر موارد را به تفسیر صافی عمومی پدرش ملامحسن فیض کاشانی اشاره نموده است، وی یک مقدمه در ضوابط مهم تفسیر و یک خاتمه در تفسیر دعاهای تلاوت قرآن کریم نوشته و در ۱۰۹۰ ق از تالیف آن فراغت یافته است. نـسخه‌های متعدد از آن در کتابخانه‌های عمومی و خصوصی موجود است از جمله شش نسخه را شیخ آقابزرگ تهرانی در الذریعة معرفی نموده است. نسخه مورخه ۱۲۱۴ ق در کتابخانه آیت اللّه مرعشی (شماره ۶۳۸۵) در قم موجود است.
۲) تفسیر الوجیز، در یک مجلد به زبان عربی و شیوه روائی شامل تمام قرآن کریم. مؤلف در این اثر خود از روایات و احادیث ائمه اطهار (علیهم‌السّلام) و تفاسیر قدما سود جسته است. نـسـخه‌ای از این تفسیر در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی (شماره ۱۲۵۹) موجود است که مـؤلـف فهرست آستان قدس رضوی این تفسیر را به غلط به علم الهدی محمد فرزند ملا محسن فیض کاشانی نسبت داده است.
شیخ آقابزرگ تهرانی در الذریعة نظر مؤلف فهرست آستان قدس را رد کرده و این تفسیر را از مؤلفات نورالدین محمد بن شاه مرتضی نواده برادر ملا محسن فیض کاشانی دانسته است.
[۵] فکرت، محمدآصف، فهرست الفبائی کتب خطی کتابخانه آستان قدس، ص۶۰۰.
[۶] حسینی اشکوری، سیداحمد، فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیة اللّه مرعشی قم، ج۱۶، ص۳۴۲.



۱. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۱۷، ص۲۷۹.    
۲. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۱۹، ص۵۸.    
۳. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۲۱، ص۲۸۳.    
۴. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۲۵، ص۴۱.    
۵. فکرت، محمدآصف، فهرست الفبائی کتب خطی کتابخانه آستان قدس، ص۶۰۰.
۶. حسینی اشکوری، سیداحمد، فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیة اللّه مرعشی قم، ج۱۶، ص۳۴۲.
۷. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، طبقات اعلام الشیعه، الکواکب المنتثره، ج۶، ص۷۹۲.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تفاسیر قرن دوازدهم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۵/۳۰.    








جعبه ابزار