• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بِالْحَقِّ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




بِالْحَقِّ: (بِالْحَقِّ لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ)
تعبیر «بِالْحَقِّ» اشاره به این است که آنچه در اینجا آمده، خالی از هرگونه خرافات و اباطیل و اساطیر و مطالب غیر واقعی است. تلاوتی است توام با حق، و عین واقعیت. و در سوره‌ «روم» ممکن است دو معنا داشته باشد: یکی توام بودن آفرینش با حق و قانون و نظم؛ و دیگر این که: هدف آفرینش هدف حقی بوده است و البته این دو تفسیر با هم منافات ندارند. در صورت اول‌ «باء» در «بِالْحَقِّ» برای مصاحبت است، و در صورت دوم به معنای‌ «لام».



ترجمه و تفاسیر آیات مرتبط با بالحق:

۱.۱ - آیه ۳ سوره قصص

(نَتْلُوا عَلَيْكَ مِن نَّبَإِ مُوسَى وَفِرْعَوْنَ بِالْحَقِّ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ) (ما از داستان موسی و فرعون به درستی بر تو می‌خوانیم، برای گروهی که ایمان می‌آورند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: کلمه من تبعیض را می‌رساند، و کلمه بالحق متعلق است به کلمه نتلوا و معنایش این است که: ما بعضی از اخبار موسی را برایت تلاوت می‌کنیم تلاوتی که متلبس به لباس حق باشد. پس هر چه تلاوت می‌شود از ناحیه ما و به وحی ما است، بدون اینکه شیطان در القای آن ذره‌ای مداخله داشته باشد، ممکن هم هست که متعلق به کلمه نبا باشد که در این صورت معنی چنین می‌شود: ما پاره‌ای از اخبار موسی و فرعون را بر تو می‌خوانیم، در حالی که آن اخبار متلبس به حق است و هیچ شکی در آن نیست. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)

۱.۲ - آیه ۸ سوره روم

(أَوَلَمْ يَتَفَكَّرُوا فِي أَنفُسِهِمْ مَا خَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى وَإِنَّ كَثِيرًا مِّنَ النَّاسِ بِلِقَاء رَبِّهِمْ لَكَافِرُونَ) (آیا آنان با خود نیندیشیدند که خداوند، آسمان‌ها و زمین و آنچه را میان آن دو است جز بحق و در جهت هدف مهمی و برای زمان معیّنی نیافریده است؟! ولی بسیاری از مردم رستاخیز و لقای پروردگارشان را منکرند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: مراد از حق بودن خلقت آسمان‌ها و زمین، و آنچه بین آن دو است، - و خلاصه حق بودن همه عوالم محسوس- این است که: خلقت آن عبث و بی نتیجه نبوده، که موجود شود و بعد معدوم گردد، و دوباره موجود گشته و سپس معدوم شود، بدون اینکه غرضی و هدفی از آن منظور باشد، پس خدای تعالی اگر عالم را خلق کرده به خاطر غایت و نتیجه‌ای بوده که بر خلقت آن مترتب می‌شده. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. قصص/سوره۲۸، آیه۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۲۲.    
۳. روم/سوره۳۰، آیه۸.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۳۹۳.    
۵. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۲۴۶.    
۶. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۱۴۸.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۳۸۵.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۶.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۷.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۸، ص۱۵۶.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۴۱۳.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۰۵.    
۱۳. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۲۳۷.    
۱۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۵۷.    
۱۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۹، ص۱۰۲.    
۱۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۴۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «بالحق»، ص۹۴.    






جعبه ابزار