• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعجاز عددی قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اثبات وحیانی بودن قرآن به سبب وجود نظم و تناسب عددی در آن را اعجاز عددی قرآن گویند.



در دهه‌های اخیر جنبه‌ای از اعجاز قرآن مطرح شده و آن وجود نظم ریاضی میان کلمات و حروف این کتاب آسمانی است. نخستین کسی که این سخن را مطرح کرد پژوهشگری مصری به نام محمد رشاد خلیفه بود. وی ادعا کرد که پس از سه سال کار مداوم و با استفاده از رایانه موفق شده نظمی حیرت انگیز در قرآن کشف کند و چون هیچ نویسنده‌ای نمی‌تواند در ضمن نگارش کتاب، تعداد تکرار حروف و کلمات خود را مراعات کرده و در میان کلمات متناظر یا متضاد، نظم و تناسبی شگرف تعبیه کند، پس چنین پدیده‌ای گواه وحیانی بودن قرآن و عدم تحریف آن است. با اعلان این خبر و پخش آن از رسانه‌های گروهی و جراید، موجی از شادی، مسلمانان را فراگرفت و بسیاری از آنان پنداشتند که سنگر جدیدی را در برابر ملحدان گشوده‌اند.
[۱] کیهان اندیشه، ش ۶۷، ص۶۲-۶۳.



در پی آن، عده دیگری نیز از این نظریه حمایت کردند و با تالیف کتاب و مقاله‌هایی درصدد دفاع از آن برآمدند، حتی برخی تلاش کردند اثبات این وجه اعجاز را به دانشمندان متقدم چون باقلانی و زمخشری نسبت دهند.
[۲] اعجاز القرآن، ص۳۵۱.
مهم‌ترین نگاشته‌ها در این زمینه عبارت است از: معجزة القرآن الکریم و علیها تسعة عشر رشاد خلیفه، معجزة القرن العشرین فی کشف سباعیة و ثلاثیة اوامر القرآن الکریم ابن خلیفه علیوی، المنظومات العددیة فی القرآن العظیم مصطفی ابوسیف بدران، الاعجاز العددی للقرآن الکریم عبدالرزاق نوفل، اعجاز حدیثة علمیة و رقمیة فی القرآن رفیق ابوالسعود، احدی الکبر والمعجزه عدنان رفاعی، من الاعجاز البلاغی و العددی للقرآن الکریم ابوزهرا نجدی، عجائب العدد والمعدود فی القرآن الکریم جمیل دیباجه، اعجاز عددی قرآن کریم و ردّ شبهات محمود احمدی، اعجاز ریاضی زوج و فرد در قرآن کریم کوروش جم نشان و....


در مقابل، گروهی دیگر با آن مخالفت کردند، حتی برخی طرح این وجه اعجاز را نیرنگ بهائیها و دشمنان اسلام دانستند
[۳] تسعة عشر ملکاً، ص۱۱-۱۷۵.
و در ردّ دیدگاههای موافقان آن، کتب و مقالاتی را سامان دادند که مهم‌ترین آنها عبارت است از: کتاب تسعة عشر مَلکاً حسین ناجی محمد، المعجزة القرآنیه محمدحسن هیتو، رسم المصحف و الاعجاز العددی اشرف عبدالرزاق قطنه، اعجاز عددی و نظم ریاضی عباس یزدانی و المیزان فی الاعجاز العددی للقرآن سید ایمن موسوی. برخی نیز با وجود منحرف دانستن رشاد خلیفه و اشتباه دانستن بسیاری از مطالبش به نوعی اصل اعجاز عددی در قرآن را پذیرفته و آن را با سبکی متفاوت از آنچه رشاد خلیفه طرح کرده آوردند. دو کتاب اعجاز الرقم ۱۹ فی القرآن الکریم بسام نهاد جرّار و اسرع الحاسبین ملامِح جدیدة للاعجاز العددی فی القرآن عاطف علی صلیبی را می‌توان از این قبیل شمرد.

اسرع الحاسبین؛ الاعجاز العددی للقرآن الکریم؛ اعجاز قرآن؛ اعجاز القرآن الکریم؛ تسعة عشر ملکا؛ رسم المصحف و الاعجاز العددی؛ عجائب العدد و المعدود فی القرآن الکریم؛ کیهان اندیشه؛ مجمع البیان فی تفسیر القرآن؛ المعجزه، عدنان رفاعی؛ معجزة القرآن الکریم؛ معجزة القرن العشرین؛ المعجم الاحصائی لالفاظ القرآن الکریم؛ المعجم المفهرس لالفاظ القرآن الکریم؛ من الاعجاز البلاغی و العددی.


۱. کیهان اندیشه، ش ۶۷، ص۶۲-۶۳.
۲. اعجاز القرآن، ص۳۵۱.
۳. تسعة عشر ملکاً، ص۱۱-۱۷۵.



دائرة المعارف قرآن کریم جلد برگرفته از مقاله«اعجاز عددی قرآن».    



جعبه ابزار