• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اصلاح ذریه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اصلاح در برابر افساد، به معنای برطرف کردن فساد و تباهی و انجام دادن کار شایسته است.



دعا برای اصلاح ذریه، امری پسندیده است که در قرآن کریم به آن اشاره شده است آنجاکه می‌فرماید:
... واصلح لی فی ذریتی انی تبت الیک وانی من المسلمین (و انسان را نسبت به پدر و مادرش به احسان سفارش كرديم مادرش با تحمل رنج به او باردار شد و با تحمل رنج او را به دنیا آورد و باربرداشتن و از شيرگرفتن او سى ماه است تا آنگاه كه به رشد كامل خود برسد و به چهل سال برسد مى‌گويد پروردگارا بر دلم بيفكن تا نعمتى را كه به من و به پدر و مادرم ارزانى داشته‌اى سپاس گويم و كار شايسته‌اى انجام دهم كه آن را خوش دارى و فرزندانم را برايم شايسته گردان در حقیقت من به درگاه تو توبه آوردم و من از فرمان‌پذيرانم).

۱.۱ - تفسیر آیه مذکور

(و اصلح لى فى ذریتى) - اصلاح در ذریه به این معنا است که صلاح را در ایشان ایجاد کند و چون این ایجاد از ناحیه خداست، معنایش این مى‌شود که ذریه را موفق به عمل صالح سازد، و این اعمال صالح کار دلهای‌شان را به صلاح بکشاند. و اگر کلمه اصلاح را مقید کرد به قید (لى) و گفت (ذریه‌ام را براى من اصلاح کن) براى این است که بفهماند اصلاحى درخواست مى‌کند که خود او از اصلاح آنان بهره‌مند شود، یعنى ذریه او به وى احسان کنند، همانطور که او به پدر و مادرش ‌ احسان مى‌کرد.
و خلاصه دعاى این است که خدا شکر نعمتش و عمل صالح را به وى الهام کند، و او را نیکوکار به پدر و مادرش سازد، و ذریه‌اش را براى او چنان کند که او را براى پدر و مادرش کرده بود. در تفسیر آیه ۱۴۴ از سوره آل عمران و آیه ۱۷ از سوره اعراف گفتیم که شکر نعمت خدا به معناى حقیقیش این است که بنده خدا خالص براى خدا باشد، پس ‌ برگشت معناى دعا به درخواست خلوص نیت و صلاح عمل است.


۱. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۴۴.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۷.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص۳۰۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اصلاح ذریه».    



جعبه ابزار