• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرک (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: شرک (مفردات‌قرآن)، شرک.

شِرْک (به فتح شین و سکون راء) یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای شریک شدن است. که حضرت علی (علیه‌السلام) درباره ریا و عدم غفران شرک و... از این واژه استفاده نموده است.



شِرْک (به فتح شین) به معنای شرکت و مشارکت به معنی شریک شدن آمده است.
واژه «اشراک» به معنای شریک کردن است.
واژه «شِرْک» (به کسر شین) اسم است یعنی عمل شرک و نیز به معنی شریک و نصیب است.
واژه «مشرک» و آن کسی است که برای خدا شریک قرار بدهد.


• امام (صلوات‌الله‌علیه) درباره ریا فرموده است: ««وَ اعْلَمُوا اَنَّ یَسِیرَ الرِّیَاءِ شِرْکٌ»؛ آگاه باشید! ریاکاری هر چند کم باشد، شرک است.»
• امام (صلوات‌الله‌علیه) درباره عدم غفران شرک فرموده است: ««فَاَمَّا الظُّلْمُ الَّذِی لاَ یُغْفَرُ فَالشِّرْکُ بِاللَّهِ»؛ اما ظلمی که بخشوده نخواهد شد، شرک به خداست.» قال الله تعالی: اِنَّ اللَّهَ لا یَغْفِرُ اَنْ یُشْرَکَ بِهِ
• امام (صلوات‌الله‌علیه) درباره جاهلان عالم‌نما فرموده است: ««فَاقْتَبَسَ جَهَائِلَ مِنْ جُهَّالٍ وَ اَضَالِیلَ مِنْ ضُلاَّلٍ وَ نَصَبَ لِلنَّاسِ اَشْرَاکاً مِنْ حَبَائِلِ غُرُورٍ»؛ مجهولاتی را از نادانان و گمراهی‌هایی از گمراهان گرفته و برای مردم از ریسمان‌های غرور تله‌هایی نصب کرده است.» «شرک» (مثل قمر) به معنی شریک و نیز به معنی تلّه صیادی است جمع آن در هر دو صورت اشراک است.
• امام (صلوات‌الله‌علیه) درباره کسانی که شیطان را ملاک و اساس کار قرار داده‌اند فرموده است: ««اتَّخَذُوا الشَّیْطَانَ لِاَمْرِهِمْ مِلاَکاً وَ اتَّخَذَهُمْ لَهُ اَشْرَاکاً»؛ شیطان را ملاک و اساس کار خود قرار داده‌اند، او نیز آنها را به عنوان دام‌های خویش (یا شریکان خود) برگزید.
اشراک جمع شریک و شرک هر دو است یعنی آنها شیطان را برای خود معیار قرار دادند و شیطان آنها را برای خود شریک اخذ کرده است و یا شیطان آنها را برای خود تله‌ها اخذ کرده است «شرک» (بر وزن عنق) جمع شراک (مثل کتاب) و شرک (مثل قمر) است در صورت اوّل به معنی راه و در صورت دوم به معنی تله است.
• امام (صلوات‌الله‌علیه) در وصف زمان جاهلیّت فرموده است: ««وَ خُذِلَ الاِیمَانُ... وَ دَرَسَت سُبُلُهُ وَ عَفَتْ شُرُکُهُ»؛ ایمان مخذول گشته و راه‌هایش مندرس شده و جاده‌هایش محو گردیده بود.»


این واژه موارد متعددی در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۱۷، خطبه۸۶.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۵۵، خطبه۱۷۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام امیرالمومنین (علیه‌السّلام)، ج۶، ص۵۹۸.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۱۶.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۴۸.    
۶. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۱۹، خطبه۸۷.    
۷. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۵۳، خطبه۷.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام امیرالمومنین (علیه‌السّلام)، ج۶، ص۵۹۸.    
۹. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۴۶، خطبه۲.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «شرک»، ج۲، ص۵۹۴.    






جعبه ابزار