• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارزش رجا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیات و روایات فراوانی در فضیلت رجا رسیده که بخشی از آنها انسان را از یاس و نومیدی از رحمت خدا نهی می‌کند و بخشی در خصوص رجا و امیدواری است.



مردی در حال جان کندن بود. حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السّلام بر بالین او حاضر بود. عرض کرد: خود را می‌یابم که از گناهان ترسان و به رحمت پروردگار امیدوارم. حضرت فرمود: «در این وقت این ترس و امید در دل بنده جمع نمی‌شود مگر این که خدا او را به آنچه امید دارد می‌رساند و از آنچه می‌ترسد ایمن می‌کند».
[۱] غزالی، احیاء العلوم، ج۴، ص۱۲۵.



امام باقر علیه‌السّلام فرمود: در کتاب علی بن ابی طالب علیه السلام دیدم که نوشته بود: حضرت رسول در بالای منبر فرمود: «قسم به آن خدایی که به جز او خدایی نیست که به هیچ مؤمنی خیر دنیا و آخرت داده نشده مگر به واسطة حسن ظن او به خدا و امیدواری اش به او و حسن خلق وی و احتراز کردن از غیبت مؤمنان».
و فرمود: «قسم به خدایی که غیر از او خدایی نیست، هیچ بنده‌ای ظن نیکو به خدا نمی‌دارد مگر این که خدا به ظن او با وی رفتار می‌کند؛ زیرا خدا کریم است و همه خیرات در دست اوست و شرم دارد از این که بندة مؤمن گمان نیک به او داشته باشد و وی از گمان او تخلف کند و امید وی را برنیاورد. پس گمان خود را به خدا نیکو کنید و به سوی او رغبت نمایید».


۱. در آیات و روایات تصریح شده که فرشتگان مقرب و انبیای مرسل برای مؤمنان طلب مغفرت می‌کنند: «والملائکة یسبحون بحمد ربهم ویستغفرون لمن فی الارض».
۲. رسیده است که چون بنده گناهی کند فرشتگان در نوشتن آن تاخیر می‌کنند تا شاید پشیمان شود و استغفار کند؛ در روایت است به قدر صبح تا شب، اگر استغفار کرد فرشتگان آن را نمی‌نویسند.
۳. سوم از موجبات امیدواری، شفاعت شافعان در روز قیامت است؛ پیامبر رئوف و امامان معصوم ـ علیهم‌السّلام ـ از کسانی هستند که دامن شفاعت برمی زنند و کمر عذرخواهی نامه سیاهان امت را بر میان می‌بندند.
۴. بشارت‌هایی که برای شیعیان شده که دوستی پیامبر و اهل بیت او ـ علیهم‌السّلام ـ مایه نجات است.
۵. آیاتی که دلالت می‌کند: خداوند جهنم را برای کفار جحود خلق کرد؛ آنها که دشمن خدایند، پس دوستان خدا به جهنم نمی‌روند: «و اتقوا النار التی اعدت للکافرین».
۶. آنچه وارد شده است در خصوص وسعت عفو و مغفرت خداوند و وفور مهربانی و رحمت او مثل آن جا که فرمود: «وان ربک لذو مغفرة للناس».
۷. روایات بیانگر این معنا که هر بلا، ناخوشی و بیماری‌ای که در دنیا به مؤمن می‌رسد، حتی پای او که به سنگی می‌خورد، کفاره گناهان اوست.
پیامبر فرمود: «تب از بوی آتش جهنم است و همین قدر نصیب مؤمنان است از آتش جهنم».
[۸] . فیض، المحجة البیضاء، ج۷، ص۲۵۹.

۸. اخباری که در ترغیب امیدواری و حسن ظن به خدا رسیده است؛ چنان که پیامبر فرمود: «خدای تعالی می‌فرماید: من در پیش گمان بنده خود هستم، پس هرچه می‌خواهد به من گمان کند».
[۹] . سعیدپور، داستانهای موضوعی، ص۱۳۲، به نقل از سنایی.



۱. غزالی، احیاء العلوم، ج۴، ص۱۲۵.
۲. مجلسی، بحارالانوار، ج۶۷، ص۳۶۶    
۳. کلینی، کافی، ج۳، ص۱۸۴     .
۴. شوری/سوره۴۲، آیه۵.    
۵. کلینی، کافی، ج۲، ص۴۳۷.    
۶. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۱.    
۷. رعد/سوره۱۳، آیه۶.    
۸. . فیض، المحجة البیضاء، ج۷، ص۲۵۹.
۹. . سعیدپور، داستانهای موضوعی، ص۱۳۲، به نقل از سنایی.



دفتر تبلیغات اسلامی، سایت بلاغ، برگرفته از مقاله خوف و رجا



جعبه ابزار