• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ارزش توبه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به تصریح آیات قرآن و اجماع جمیع امت، توبه کردن از همه گناهان واجب است؛ چنان که خداوند در قرآن به آن دستور داد و اخبار فراوانی نیز بر وجوب توبه دلالت دارند.



عقل سلیم و طبع مستقیم انسان نیز بیانگر آن است که اگر رسیدن به سعادت و نجات از شقاوت، موقوف بر چیزی باشد، تحصیل آن لازم است. سعادت، همان ملاقات پروردگار و مانع آن، گناه و راه چاره آن، توبه از گناهان است.
[۴] نراقی، معراج السعاده، ص۶۰۳.
در ضرورت و همگانی بودن توبه، جای تردیدی نیست. از کلام نبوی به دست می‌آید که حضرتش روزی صد بار به درگاه خداوند توبه می‌کرد.
[۵] فاضل، کنز العمال، ص۱۰۱۷.
این کلام پیامبر تشویق همگان به توبه است. باز کردن در توبه به روی بندگان، لطف خداوند و پذیرفتن توبه آنان، لطف مضاعف است. پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرمود: «خداوند آمرزنده است مگر کسی را که از اطاعت او بگریزد، همچنان که شتر از صاحب خود می‌رمد و می‌گریزد».
[۶] فاضل، کنز العمال، ص۴۳۷۱۷.



از برخی آیات استفاده می‌شود که رو آوردن بنده به توبه، یک توفیق الهی است؛ یعنی توبه بنده، میان دو توبه خداوند است؛ بدین صورت که در مرحله نخست خدا به بنده برمی گردد (توبه می‌کند)، به او ترحم کرده، توفیق توبه می‌دهد. سپس بنده به خدا توجه کرده، توبه می‌کند. آن گاه خدا به او برمی گردد و توبه او را می‌پذیرد و او را مورد مغفرت و بخشش خود قرار می‌دهد.


۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۱.    
۲. تحریم/سوره۶۶، آیه۶.    
۳. کلینی، کافی، ج۲، ص۴۳۰-۴۳۹.    
۴. نراقی، معراج السعاده، ص۶۰۳.
۵. فاضل، کنز العمال، ص۱۰۱۷.
۶. فاضل، کنز العمال، ص۴۳۷۱۷.
۷. توبه/سوره۹، آیه۱۱۸.    



دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، سایت بلاغ، برگرفته از مقاله«توبه».




جعبه ابزار