• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آل (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




آل از واژگان بکار رفته در قرآن کریم به معنای اهل بوده با این تفاوت که آل فقط در اشراف و بزرگان بکار می‌رود و در اشخاص ناشناس کاربرد ندارد.



آل بنابر گفته راغب در مفردات، مقلوب از اهل است و مصغّر آن اهیل می‌باشد و فقط در اشراف و بزرگان بکار می‌رود مثل آل اللَّه، در اشخاص ناشناس و زمان و مکان بکار نمی‌رود.


نا گفته نماند در قرآن کریم نیز چنین است چنان‌که می‌خوانیم: (آلُ مُوسی‌...، آلُ‌هارُونَ‌...، آلَ اِبْراهِیمَ• ...، آلَ عِمْرانَ• ...، آلِ یَعْقُوبَ•) و... در قرآن یک جا آمده: (فَاَسْرِ بِاَهْلِکَ بِقِطْعٍ مِنَ اللَّیْلِ) در جای دیگر فرموده: (اِلَّا آلَ‌ لُوطٍ نَجَّیْناهُمْ بِسَحَرٍ) از این می‌دانیم که آل به معنای اهل است.
در خصوص فرعون آمده‌ (فَاَخَذْناهُ وَ جُنُودَهُ فَنَبَذْناهُمْ فِی الْیَمِّ) این آیه صریح است که فرعون و لشگریانش غرق شده‌اند، در جاهای دیگر آمده‌ (وَ اَغْرَقْنا آلَ‌ فِرْعَوْنَ وَ اَنْتُمْ تَنْظُرُونَ) در اینجا از لشگریان با آل تعبیر شده، لشگریان فرعون چون پیرو و هم عقیده او بودند از این جهت خانواده و آل او حساب شده‌اند و این همان است که در اهل گذشت و گفتیم مردمان هم‌عقیده‌ی یک‌فرد، اهل او و آل اویند نظیر این، آیه‌ی‌ (وَ لَقَدْ اَخَذْنا آلَ‌ فِرْعَوْنَ بِالسِّنِینَ وَ نَقْصٍ مِنَ الثَّمَراتِ) است که ملّت فرعون آل فرعون شمرده شده‌اند.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۱، ص۱۴۳.    
۲. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۵، ص۳۱۴.    
۳. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۹۸.    
۴. هود/سوره۱۱، آیه۸۱.    
۵. قمر/سوره۵۴، آیه۳۴.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۶، ص۵۲۴.    
۷. قصص/سوره۲۸، آیه۴۰.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۵۰.    
۹. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۱، ص۱۳۵.    
۱۰. اعراف/سوره۷، آیه۱۳۰.    
۱۱. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۲۲۶.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «آل»، ج۱، ص۱۴۳.    






جعبه ابزار