• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 123 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۱۲۳ هجری قمری، بیست و سومین سال از قرن ۲ قمری و مصادف با سال ۱۱۹ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: پناهنده شدن عبدالرحمان بن حبیب فهری به عبدالملک بن قطن پس از شکست در نبرد «بقدوره»، شورش‌ در مناطق مختلف بلاد اسلامی مانند افریقیه و اندلس و درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور همچون حبیب فهری و ... .



• عبدالرحمان بن حبیب فهری از جنگ جان سالم به در برده و پس از کشته شدن پدرش، حبیب بن ابی عبیده فهری در نبرد «بقدوره» به عبدالملک بن قطن، امیر‌ اندلس پناه برد و بدین ترتیب، عبدالرحمان تحت حمایت امیر عبدالملک در قرطبه اقامت گزید.
• بلج قشیری با تعدادی از اعراب باقی مانده به شهر «سبته» رفت و از عبدالملک بن قطن برای ورود به‌اندلس اجازه خواست و نیز از او درخواست کرد تا کشتی‌هایی برای انتقال یارانش به ساحل‌ اندلس بفرستد و عبدالملک بن قطن ـ به رغم توصیه عبدالرحمان بن حبیب برای رد درخواست او ـ تقاضای او را پذیرفت.
• درگذشت امپراتور، لئون سوم و نصب پسرش، کنستانتین پنجم به‌جای او.


شورش‌ در مناطق مختلف بلاد اسلامی مانند افریقیه و اندلس:
نبرد بقدوره: کلثوم بن عیاض، امیر افریقیه و مغرب به طنجه رفت تا شورش خوارج صفریه را فرو نشاند و انتقام شکست در نبرد «اشراف» را بگیرد. حبیب بن ابیعبیده فهری با سپاهی از اعراب افریقیه و پسرش، عبدالرحمان بن حبیب به کلثوم پیوستند. بربرها به رهبری خالد زناتی، نزدیک «بقدوره» بر کناره رود «سبو» با سپاه عرب‌ها روبه‌رو شدند و نبرد با شکست عرب‌ها به پایان رسید. در این نبرد، کلثوم بن عیاض و حبیب بن ابیعبیده فهری و دیگر فرماندهان بزرگ، از جمله: سلیمان بن ابی مهاجر، هارون قرنی و مفیت رومی کشته شدند، اما بلج قشیری نجات یافت و نیروهای پراکنده عرب را جمع‌آوری کرده و با آنان روانه شهر «سبته» شد.
• بربرهای‌اندلس بر اعراب «شذونه» و منطقه «طلیطلة» شوریدند و عبدالملک بن قطن‌ به دلیل ناتوانی در سرکوبی آنها، از بلج درخواست کرد تا همراه سپاهیانش به‌ اندلس وارد شوند، به این شرط که تنها او را در سرکوب شورش یاری رساند و سپس از‌ اندلس خارج شود.


عبیدالله بن حبحاب.
عقبه سلولی.
کلثوم بن عیاض.
مغیث رومی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۳۱۷.





جعبه ابزار