• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ائتلاف و اختلاف در صنعت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ائتلاف واختلاف در صنعت " و" ائتلاف واختلاف در نسبت " در بحث حدیث مؤتلف ومختلف مطرح می‌شوند.



در تعریف حدیث مؤتلف و مختلف آمده است: حدیث مؤتلف و مختلف حدیثی است که سند آن مشتمل براسم و نام راویانی است که از نظر نگارش مثل هم نوشته می‌شوند ولی از نظر تلفظ با هم تفاوت دارند مانند: «جریز»، «حریز»، «برید»، «بزید»، «بنان»، «بیان»، «خرّاز» و «خزّاز».
منظور از «اسم» در معنای اصطلاحی هر چیزی است که مرادف اسم باشد بنابر این شامل لقب و کنیه نیز می‌شود. در خصوص لقب باید گفت:


اگر این تفاوت نگارشی وتلفظی در لقب نسبی راوی باشد مانند: هَمدانی وهمَذانی اوّلی به سکون میم ودال منسوب به همدان نام قبیله است که لقب جمعی از روات از جمله حارث همدانی از اصحاب علی (علیه‌السّلام) است. ودوّمی به فتح میم وذال معجمه اسم شهر است راویان زیادی از جمله محمد بن علی بن ابراهیم، وکیل ناحیه از آن شهر می‌باشند ازآن به ائتلاف واختلاف در نسبت تعبیر می‌شود.


واگر این تفاوت در لقب حرفه‌ای راوی باشد مانند: خرّاز و خزّاز اوّلی به راء مهمله وخاء لقب جمعی از راویان از جمله ابراهیم بن عیسی ابو ایوب وابراهیم بن زیاد است. دوّمی با دو زای معجمه لقب جمع دیگری از راویان از جمله محمد بن یحیی، محمدبن ولید، علی بن فضل وابراهیم بن سلیمان واحمد بن نضر وعمربن عثمان وعبد الکریم بن هلال جعفی استاز آن به ائتلاف واختلاف در صنعت تعبیر می‌گردد.
[۱] شهید ثانی، الرعایة فی علم الدرایة، ص۳۸۱-۳۸.
[۲] علیاری تبریزی، بهجة الآمال فی شرح زبدة المقال، ، ج۱، ص۶.



۱. شهید ثانی، الرعایة فی علم الدرایة، ص۳۸۱-۳۸.
۲. علیاری تبریزی، بهجة الآمال فی شرح زبدة المقال، ، ج۱، ص۶.



پایگاه مدیریت اطلاع رسانی علوم اسلامی، تاریخ بازیابی، ۱۳۹۵/۴/۲۸، مستند سازی توسط گروه پژوهشی ویکی فقه.    




جعبه ابزار